Parfumurile farmasi si Iasomia

Iasomia, o planta celebra in parfumurile Farmasi

Parerile sunt impartite in ceea ce priveste originea acestei plante, unii spunand ca provine din India, altii din China.

Fie ca este folosita pentru ceai sau in parfumerie, asa cum au facut specialistii Farmasi, iasomia este cultivata acum in multe alte tari. China, India si Egiptul sunt principalii producatori si, in mai mica masura, Maroc, Italia si Franta.

Datorita mirosului placut si puternic, persanii foloseau florile de iasomie pentru a parfuma aerul din incaperi. Pentru chinezi, iasomia simbolizeaza dulceata feminina, iar in arta medievala, aceasta floare era asociata cu Fecioara Maria.

Insa, iasomia ramane un simbol al frumusetii feminine in Orient si o floare emblematica a Tunisiei. In Franta, planta este foarte populara ca arbust ornamental, iar, din secolul al XVII-lea, orasul Grasse a facut-o una dintre specialitatile sale.

In parfumerie

Acordul de iasomie se afla in centrul multora dintre parfumurile celebre, printre care se numara si unele produse de la Farmasi.

Foarte apreciata in parfumerie, nota florala intensa de iasomie este minunata pentru a compune parfumuri sau pentru a aduce o nota pretioasa in preparatele cosmetice. Captivant si suav, mirosul sau “imbata” simturile.

“Vedeta” parfumurilor Farmasi

Toate acestea le-au avut in vedere si parfumierii Farmasi, cand au creat apa de parfum “Bianca”, ce are iasomia, printre notele de varf. Tot iasomia se afla si in notele de mijloc ale parfumului “Amazing”.

Doamnele care iubesc notele florale si fructate,  pot alege “Chase me”, ce are ca note de varf: mandarina, tangerina, clementina, iasomie si zmeura.

Un alt parfum avand ca note de varf arome fructate si de plante verzi, la care se adauga combinatia romantica dintre iasomie si liliac, este “Mina”.

Cele care folosesc apa de parfum “Motto Passion”, cu siguranta nu vor trece neobservate, datorita si notelor de mijloc: iasomie, magnolie, crin, orhidee alba si heliotrop.

Proaspat si delicat, “Naive” este un alt parfum creat de Farmasi, ce contine iasomie, in notele de mijloc.

Iasomia egipteana a fost luata in calcul atunci cand s-a realizat formula apei de parfum “Nymphe”, iar in produsul “Reina Midnight”, iasomia a fost combinata cu gardenia, cafeaua si floarea de portocal.

Ce au in comun apele de parfum “Ruya”, “Scandal”, “Signature” si “Signora Ruby”? Evident, tot iasomia.

Nu trebuie sa uitam nici apa de colonie cu iasomie, din portofoliul Farmasi.

Stiati ca…

Pentru a produce un kilogram de esenta absoluta de iasomie sunt necesare aproximativ sapte-opt milioane de flori.

Conform legendei, Kama, zeul indian al dragostei, a atins inimile indragostitilor cu sageti scaldate in esenta de iasomie.

Ca efect terapeutic, inhalarea aburilor rezultati in urma fierberii florilor de iasomie are proprietati anxiolitice si sedative.

In gradinile din Mexic, iasomia este plantata alaturi de caprifoi si portocali, toate cu un miros puternic, persistent.