Afla cum poti folosi legumele in cosmetica!

fructe creme

COSMETICĂ LA DOMICILIU

 

Omul si-a preparat din cele mai vechi timpuri folosindu-se pe scara larga de multiplele daruri oferite de natura, de propria sa experienta de viata si de traditiile transmise din generatie in generatie, diferite produse cosmetice, fara sa aiba, desigur, temeinice cunostinte stiintifice asupra lor. A utilizat, in acest scop, plantele, legumele, fructele, produsele cerealiere, lactate, produsele apicole etc., tot ceea ce natura ii putea oferi. Acestor produse naturale care au garantia pe care o da practica indelungata, li se acorda astazi o mare atentie, industria folosindu-le tot mai mult in diferite scopuri: terapeutice, alimentare si cosmetice (chiar in ultimul timp industria noastra a fabricat o gama de produse „Clestar14 pe baza principiilor activi extrasi din musetel).

 PLANTE, LEGUME, FRUCTE IN SLUJBA FRUMUSETII

Produse naturale, ce pot fi folosite fara nici un pericol, ele constituie un ajutor pretios in lupta pentru mentinerea in conditii de perfecta sanatate a tenului si corpului.

legume in cosmetica
Plantele (florile, frunzele, radacinile), le putem folosi proaspete sau uscate, pastrindu-le intr-un loc aerisit si la adapost de praf. Le putem pastra in cutii metalice sau de sticla, nu din plastic, caci — dupa unii oameni de stiinta — acest material ar avea o actiune negativa asupra lor, in sensul ca le-ar altera sau le-ar diminua proprietatile.
Plantele administrate sub forma de ceaiuri elimina toxinele din organism, au actiunea depurativa, activeaza functiile ficatului si ale rinichilor, ceea ce contribuie la puritatea si luminozitatea tenului.
Ele au un rol important in cosmetica prin folosirea lor sub forma de infuzie, decoct etc., atit pentru ingrijirea obisnuita cit si in cazul anumitor afectiuni ale pielii.

Cind si cum recoltam plantele?

Plantele se culeg pe timp uscat, de preferinta dimineata. Florile se recolteaza inainte de deschiderea lor completa, frunzele tinere, radacinile si cojile se culeg primavara si toamna.
Dupa ce le-am cules, le curatam de pamint. Radacinile si cojile le vom usca in cuptor la foc slab. Florile si frunzele se intind pe hirtii la loc uscat, ferite de lumina. Dupa uscare se pastreaza intr-un loc uscat in cutii bine inchise.

Cum folosim plantele in cosmetica?

Pentru folosirea lor, preparam infuzii, decoctii, maceratii, digestii etc., operatii farmaceutice pe care le putem efectua la domiciliu, cu respectarea anumitor reguli si utilizind vase corespunzatoare, de preferinta emailate sau din portelan.
Intrucit nu avem intotdeauna la dispozitie balante farmaceutice, vom pune plantele uscate, maruntite in lingurita, care cuprinde o anumita cantitate ca spre exemplu:

  • — o lingurita plina cu frunze contine 2—3 g
  • — o lingurita plina cu flori contine 3—4 g
  • — o lingurita plina cu radacini si rizoame contine 5—7 g
  • — o lingurita plina cu coji contine 6—7 g
  • — o lingurita plina cu fructe contine 5—6 g
  • — o lingurita plina cu parti aeriene ale plantelor 4—5 g
  • — o mina de flori contine 20—30 g
  • — o mina de seminte contine 50 g.

Infuzia se prepara punind planta maruntita intr-un vas peste care se toarna apa fiarta, se acopera vasul si se tine astfel 15—20 de minute, apoi se strecoara prin tifon sau vata.

plante fata
Alt procedeu prevede sa se puna planta peste apa in fierbere, se stinge focul, se acopera vasul si se lasa planta in contact cu apa timp de 15—20 de minute. Infuzia se prepara in general din flori, frunze, ierburi si unele radacini. Cantitatea de planta folosita — daca nu exista alte indicatii — este de 5—6 g la %.

Decoctia se prepara din radacini, rizomi, scoarte, unele frunze groase si fructe.
Planta maruntita se pune peste apa in fierbere si se continua fierberea timp de 20—30 de minute, apoi se filtreaza imediat. Daca apa a scazut mult, completam cu apa la cantitatea dorita. Se poate prepara si punind planta in apa rece, se lasa sa fiarba 20—30 de minute si apoi se strecoara.Cantitatile de planta sint aceleasi ca si pentru infuzii.
Maceratele se obtin punind planta in contact cu apa (fiarta si racita) timp de 30 de minute. in unele cazuri macerarea plantei dureaza 24 de ore. Macera-
rea o folosim pentru plantele ale caror principii active se dizolva la rece ca: seminte de in, flori de nalba etc., de la care extragem mucilagiile.
Digestia se prepara la cald, la 50—60°.
Planta maruntita se pune intr-un vas si peste ea se toarna uleiul vegetal (floarea soarelui). Vasul il punem pe baia de apa si il tinem la foc timp de 2 ore, amestecind din cind in cind. Lasam sa se raceasca, apoi strecuram uleiul in care se gasesc principii active din planta. Produsul il punem in sticlute bine astupate si-l pastram la loc racoros. Putem prepara astfel uleiul de levantica (din florile de levantica), uleiul de roze (din florile proaspete de trandafir) etc.
Baia de apa o folosim atunci cind punerea vasului cu substante direct la actiunea focului ar putea dauna produsului. In acest caz, vasul cu substante se pune intr-un alt vas cu apa care este supus direct actiunii focului.
Folosind baia de apa putem efectua operatiunea de digestie pentru prepararea uleiurilor din plante.
Tincturile. Plantele maruntite se pun la macerat cu alcool diluat de 70°. Cantitatea de plante folosita este, in general, de 20%. Se lasa la macerat 7 zile, amestecind din cind in cind, apoi se strecoara si se trece prin hirtie de filtru.

tincturi cosmetica
Plantele proaspete fiind mai active, pentru infuzii sau decoctii, vom folosi o cantitate mai mica decit aceea pe care o folosim la plante uscate.

 

 

 

Ce stim despre legume?

Sint alimente indispensabile organismului, intrucit, printre altele, celuloza si pectina din ele ajuta digestia, iar mineralele furnizeaza elementele necesare oaselor, creierului, sistemului nervos. Ca si fructele proaspete, ele contin acizi organici care excita secretia gastrica intestinala, marind pofta de mincare. Contin 90—95% apa, deci putine substante energetice, astfel ca, intr-un regim de slabire, pot fi folosite in cantitati mai mari. Legumele crude aduc un aport caloric de 15—30 calorii la 100 g de produs. Cu cit leguma este mai colorata, continutul de vitamine este mai bogat. Legumele crude contin in special vitamina C.

Cum le folosim?

Toate legumele pot fi consumate crude. O leguma cruda, culeasa proaspat, se recomanda sa fie folosita imediat, deoarece oxigenul din aer reduce simtitor continutul in vitamina.
Și fructele? Prin folosirea lor pot fi vindecate numeroase boli. Contin multa apa, in care sint dizolvate substante minerale, organice si anorganice, de exemplu: calciu, pectina, care are o actiune laxativa; semintele fructelor contin grasimi si uleiuri, avind deci actiune diuretica.
Legumele si fructele nu acopera nevoile energetice totale ale organismului. Ele dau calorii putine putind fi astfel consumate in cantitati mari, dau satietate fara a ne supraalimenta, dar, de regula, trebuie sa constituie numai o parte din alimentatie. Legumele si fructele pot fi folosite cu succes si in tratamentele cosmetice, prezentind avantajul efectuarii acestor tratamente la domiciliu, ceea ce produce economie de timp si de bani.