Scurta istorie a fardului de pleoape

Din Egiptul Antic pana in zilele noastre – o scurta istorie a fardului de pleoape

Nicio femeie nu ar concepe astazi sa nu aiba in trusa de machiaj cel putin un fard de pleoape, unul dintre cele mai vechi produse de infrumusetare din lume. Se pare ca inventatorii lui au fost egiptenii, in antichitate, fardul de pleoape fiind folosit in principal cu rol terapeutic si profilactic. De altfel, este binecunoscut faptul ca vechii egipteni stapaneau cu maiestrie arta machiajului, centrata pe punerea in evidenta a ochilor. Aspectul era un element esential in Egiptul Antic, iar culoarea avea o importanta deosebita, astfel ca, pe langa femei, si barbatii, dar si copiii au recurs la machiaj, indiferent de clasa sociala si de pozitia in societate.

istoria-fardului-de-pleoape.jpg 

Arheologii au descoperit in monumentele funerare egiptene mai multe flacoane, datand dinainte de anul 2.500 i.C. Pe langa substante albe si negre, acestea contineau si unele colorate in rosu, galben, albastru si verde. Pe vremea aceea, pentru obtinerea fardului de pleoape, care avea nu doar rol terapeutic si estetic, ci si religios si sacru, se utilizau procedee chimice speciale, uneori chiar cu un grad de complexitate ridicat. Egiptenii foloseau khol (o combinatie de substante precum plumb, cupru oxidat, ocru, cenusa, malachit, antimoniu zdrobit, migdale arse si minereu de crisocol). De multe ori, aceste produse erau toxice pentru organism. Pentru obtinerea machiajului negru, de exemplu, se folosea galena pisata, un mineral cu un continut ridicat de plumb.

 Adaugarea de pulberi albe, precum cristalele de ceruzit, a permis egiptenilor sa creeze o gama de culori de la gri deschis la negru, produse ale caror texturi erau modificate prin adaugarea de grasimi.

Si in Mesopotamia, in urma cu aproximativ 5.000 de ani, putea fi intalnit un “stramos” al liner-ului pentru ochi. Acolo, femeile pisau pietrele semipretioase, iar cu pudra obtinuta isi decorau buzele si ochii.

liner-pentru-ochi-egipteni.jpg 

make-up-arabic.jpg 

Dupa ce fardurile de pleoape au fost aduse in Imperiul Roman si Grecia Antica, si-au pierdut semnificatia religioasa si au fost folosite doar ca produse de infrumusetare. Fardurile exotice si scumpe, aduse din imperii indepartate precum India si Babylon, nu erau accesibile tuturor, ci doar femeile si barbatii din clasele sociale superioare dispuneau de fonduri pentru a le achizitiona. Astfel ca romanii au creat propria versiune de fard de pleoape, retetele fiind create folosindu-se ierburi, minerale pisate, flori uscate, resurse animale si coloranti cristalizati din plante.

Din timpul Renasterii si pana la Revolutia Franceza, s-a folosit adesea culoarea albastra in jurul ochilor, atat pentru a acoperi cearcanele, cat si pentru a obtine o privire patrunzatoare. La sfarsitul secolului al XIX-lea, utilizarea fardului de pleoape si machiajul ochilor, in general, au trecut intr-o noua etapa. In 1880, Eugene Rimmel creeaza prima mascara de volum, iar in 1863, compania Bourjois revolutioneaza fardul de pleoape. Dar fardul de pleoape a fost popular si la Londra, in epoca victoriana.

Versiunea moderna a fardului de pleoape a aparut la inceputul secolului al XX-lea, in anii 1920, cand a avut loc cea mai mare revolutie din istoria modei. Atunci, chimistii au descoperit o metoda sigura prin care puteau folosi ingrediente minerale, rezolvand astfel problema efectelor secundare pe care variantele vechi de fard de pleoape le aveau: iritatie si demachiere dificila. Din acel moment, fardul de pleoape a devenit o componenta importanta a make up-ului la nivel mondial.

In epoca moderna, reglementarile guvernelor stabilesc ce substante se pot folosi in compozitia produselor cosmetice, garantand astfel siguranta consumatorilor din intreaga lume.

Astazi, chiar daca scopul terapeutic a disparut in totalitate, fardul de pleoape se afla, mai mult ca oricand, in centrul atentiei, si, odata cu trecerea timpului, inovatia isi va pune in continuare amprenta asupra acestui tip de produse.Farmasi este in top mondial in aceasta industrie. Ofera produse exceptionale si acestea sunt foarte iubite de doamne si domnisoare.