Frumusetea de zi cu zi!
Ingrijirea de zi cu zi este o problema care in conditiile actuale a intrat in reflexul marei majoritati a oamenilor. De aceea, pe linga unele prezentari schematice vom incerca sa dam unele precizari pentru practicarea unor ingrijiri zilnice rationale.
Ce facem cu duritatea apei? Pentru a reduce duritatea apei, se adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apa.In acelasi scop la spalatul parului, se adauga in apa de clatit zeama unei jumatati de lamiie sau o lingura de otet.
Cum sa hranim pielea mai bine? Daca dorim sa intirziem formarea ridurilor, pastrindu-ne cit mai mult timp tineretea si fragezimea pielii, trebuie sa avem grija s-o hranim aplicind produse de cea mai buna calitate, inofensive si adecvate tenului.
- Dimineata dupa curatirea si stergerea obrazului cu o emulsie se va aplica dupa caz o crema protectoare, o crema grasa sau o coldcrema.
- Seara, dupa demachiere se sterge obrazul cu o lotiune tonica, se aplica o crema nutritiva (de noapte), intinzind-o pe fata si git, printr-un masaj usor. Daca tenul este uscat se va mentine crema pe fata si in cursul noptii. Tenul gras, nu are nevoie de crema de noapte, decit in jurul ochilor, indicatie valabila pentru toate tipurile de tenuri.Unele persoane considera ca avind tenul gras nu mai au nevoie de nici un fel de crema. in realitate, tenul chiar daca este unsuros si luceste, poate prezenta pielea aspra si lipsita de suplete.
De aceea este bine ca dupa demachiere sa se unga fata cu o crema evanescentauscata. Surplusul, dupa 1/4 ora poate fi indepartat cu un servetel de hirtie.In cazul tenului gras se vor evita cremele grase, deoarece aplicarea unei grasimi peste alta, poate duce la inrosirea si iritarea pielii, aparitia de puncte negre si chiar cosuri.
Crema pastrata noaptea nu impiedica respiratia pielii?
O crema de calitate buna, hranitoare, poate fi mentinuta pe fata si in cursul noptii, dar numai in cazul tenului excesiv de uscat. in rest, in functie de natura pielii, durata de mentinere a cremei pe fata variaza intre 1/2—3 ore, dupa care va fi indepartata.
Demachierea pielii de zi cu zi
Trebuie sa o facem dimineata si seara, iar daca in timpul zilei dorim sa ne machiem din nou, ne vom demachia inca odata. in orice caz, un demachiaj pe zi reprezinta un minimum necesar.Demachiantul de dimineata indeparteaza secretiile din timpul noptii (mai ales daca avem tenul gras).Demachierea asigura pielii o respiratie mai buna. Prin indepartarea, impuritatilor, fardului si secretiilor, ea devine catifelata si supla.Orice fel de tratament cosmetic sau orice machiaj trebuie facut numai pe o piele bine curatata.
Demachiantul nu trebuie sa fie absorbit de piele; el trebuie numai sa antreneze toate impuritatile aflate pe suprafata ei. Intrucit varietatea dema- chiantelor este extrem de mare, fiecare persoana trebuie sa-l aleaga in functie de natura tenului sau: laptele sau crema demachianta pentru tenurile uscate, emulsiile mai mult sau mai putin degresante pentru tenurile grase, care pot beneficia, de altfel, si de apa si sapun, daca acestea din urma sint suportate bine.
Cum facem demachierea?
inainte de toate miinile trebuie sa fie perfect curate si parul protejat de o bentita. Se incepe cu buzele, efectuind miscari circulare cu ajutorul unui tampon de vata. Pentru economisirea produsului sa nu imbibam vata cu crema sau lapte demachiant, caci vata va absorbi in mod inutil o parte din produs. Turnam laptele demachiant sau punem putina crema in causul miinii si intindem din abundenta pe obraz, apoi masam cu vata. Demachierea va fi urmata de stergerea obrazului cu o lotiune tonica.Demachierea ochilor va incepe prin indepartarea rimelului de pe gene, apoi stergerea pleoapelor, folosind un tampon de vata umezit cu apa. Tamponul de vata poate fi inlocuit cu o bucata de tifon.
Daca obisnuim sa ne machiem ochii puternic, vom folosi pentru demachiere o crema pe baza de vaselina sau un demachiant special pentru ochi. Se recomanda ca la sfirsit ochii sa fie spalati cu un tampon de vata imbibata cu solutie de musetel.
Pentru degresarea tenului gras, sint indicate solutiile astringente?
Unui ten gras cu porii dilatati ii convine foarte bine laptele crud amestecat- cu zeama de lamiie, dar si solutiile astringente, cu conditia sa nu contina un procent prea mare de alcool.Abuzul de astfel de solutii inaspreste pielea si irita glandele sebacee. in cazul in care tenul nu este prea gras, dar necesita totusi un astringent, avind porii dilatati, este indicat ca inainte de aplicarea solutiei astringente sa stergem fata cu un ulei gras. in felul acesta nu vom lipsi pielea prea brutal de grasime, iar porii se vor inchide in mod mai firesc.
Ingrijirea zilnica a tenului dupa tipul de piele
Laboratoarele si institutele cosmetice dispun de aparate si metode speciale pentru determinarea stiintifica a tipului de piele.La domiciliu, putem identifica prin metode mai simple o piele uscata (alipica si deshidratata), normala, mixta sau pielea grasa.
Desigur, cel mai bine este ca orice femeie sa apeleze initial la recomandarea unei specialiste care este cea mai indicata sa stabileasca natura tenului si sa prescrie tratamentul ce trebuie urmat, potrivit fiecarui caz in parte.Recomandam unele scheme de ingrijire zilnica pentru fiecare tip de piele Pielea uscata alipica (uscata din lipsa de grasime)
Curatirea si toaleta de dimineata: dupa ce ne spalam cu apa obisnuita la temperatura camerei (indicata ar fi apa de ploaie, apa minerala sau cel putin dedurizata), vom unge obrazul in strat subtire cu coldcrema, crema semi- grasa sau grasa, dupa gradul de uscaciune; crema aplicata in exces nu foloseste la nimic.
Vom evita folosirea cremei de zi, caci ne accentueaza gradul de uscaciune, provocind descuamarea pielii. Apoi, putem trece la fardarea obrazului cu conditia sa nu abuzam de pudra si pe cit posibil sa evitam folosirea pudrei compacte.
Curatirea si hranirea tenului seara
Pentru demachierea tenului se va folosi laptele cosmetic sau o crema demachianta grasa, dupa care vom lotiona fata cu o apa tonica: infuzie de musetel, galbenele, macerat de nalba etc., apoi pielea va fi unsa cu o crema nutritiva.
Pielea uscata, deshidratata (uscata din lipsa de apa)
Curatirea si toaleta de dimineata
Dupa spalare cu multa apa sau aplicarea de comprese timp de 5 minute, vom unge pielea inca umeda cu o crema hidratanta hranitoare.Curatirea si hranirea tenului seara: demachierea se va face cu emulsii de tipul ulei in apa, dupa care stergem fata cu o lotiune tonica, sau aplicam comprese cu infuzie de musetel, rosmarin, sunatoare, coada soricelului, macerat de nalba. Fata va fi unsa apoi cu o crema hidratanta sau o emulsie vitaminata hranitoare.
Unele recomandari speciale pentru tenul uscat: in cazul tenului alipic: la 3—4 zile se vor aplica pe fata si git comprese cu idei vegetal (masline, floarea soarelui sau de porumb);
- saptaminal se recomanda aplicarea de masti hranitoare care vor fi mentinute pe fata timp de 20 de minute;
- sint interzise preparatele cosmetice cu actiune astringenta sau degresanta;
- in cazul tenului deshidratat : la 2—3 zile se vor aplica comprese imbibate cu infuzie de plante, apoi se va unge pielea cu o crema hidratanta;
- saptaminal este indicata o masca cu sucuri de fructe amestecate cu smintina, galbenus de ou, miere de albine etc.
Pielea grasa
Curatirea si toaleta de dimineata:Dupa spalarea obrazului cu apa rece, se sterge fata cu o lotiune tonica, apoi se pudreaza.
Curatirea si hranirea tenului seara: pentru demachiere se poate folosi apa si sapunul, o emulsie de demachiat sau o tarite cosmetica, dupa care se lotio- > neaza pielea cu o solutie tonica, usor astringenta, de preferinta acida cu o concentratie de alcool de maximum 30—40%. in jurul ochilor se va aplica o crema grasa hranitoare.
Unele recomandari speciale pentru acest tip de ten:
sint recomandate pulverizarile cu lotiuni usor astringente, compresele alternative (calde-reci) si mastile usor degresante si emoliente;
se vor evita cremele de demachiat, caci pot accentua gradul de grasime al pielii;
sa nu se foloseasca degresante prea puternice care pot irita pielea si care determina o hipersecretie a glandelor sebacee, ceea ce duce la imbatrinirea prematura a pielii;
la masaj se va folosi pudra de talc sau o crema uscata. Persoanele cu tenul excesiv de gras trebuie sa se adreseze medicului specialist, afectiunea putindu-se datora unor tulburari endocrine sau digestive.
Pielea normala, pielea perfect echilibrata
Curatirea si toaleta de dimineata: Dupa spalarea fetei cu apa la temperatura camerei sau curatirea acesteia cu un lapte de demachiat, se va lotiona pielea cu o infuzie tonica de plante, apoi se va aplica o coldcrema care va servi si ca suport pentru pudra.
Excesul de crema va fi indepartat cu un servetel de hirtie, apoi se va pulveriza pudra. Curatirea si hranirea tenului seara. Demachierea de seara este identica celei de dimineata. Hranirea pielii va fi facuta prin aplicarea unei creme hranitoare, vitaminate, care insa va fi indepartata inainte de culcare.
Unele recomandari speciale pentru acest tip de ten
Desi este o piele perfect echilibrata, ingrijirea ei va fi in general aceeasi ca pentru un ten uscat, aceasta cu caracter mai mult preventiv. Pentru a nu-i distruge echilibrul fiziologic nu vom abuza de apa calda, de lotiuni astringente, de creme prea grase, concentratia alcoolului din lotiuni sa nu depaseasca 10%. Vor fi evitate spalarile prea dese in aceeasi zi sau masajele prea brutale.
Tenul mixt. Exista cazuri cind tenul prezinta portiuni mai grase si mai uscate. in general, barbia, aripile nasului, centrul fruntii, sint mai grase ca. restul fetei. in aceste conditii ingrijirea cosmetica de zi cu zi trebuie sa difere. Nu vom folosi creme pe zonele grase sau lotiuni astringente pe portiunile uscate.
Pentru toate tipurile de ten se recomanda schimbarea mai des a prosoapelor. Ștergerea cu prosopul sa nu fie brutala ci numai prin tamponari usoare, in ingrijirea oricarui tip de piele sa nu lipseasca mastile cosmetice si odata pe luna o curatire in profunzime a pielii.
Indiferent de natura tenului, in jurul ochilor sa se aplice in fiecare seara o crema grasa, hranitoare. Gatul, decolteul si ceafa sa beneficieze de aceleasi ingrijirii gieno-cosmetice ca si fata.