Ingrijirea picioarelor

gimnastica picioarelor

Daca tinem seama de faptul ca intreaga greutate a corpului se sprijina pe picioare si tot acestea au un rol hotaritor pentru mobilitatea si deplasarea corpului, trebuie sa ne asiguram o incaltaminte potrivita, care sa permita o circulatie sanguina normala.

Trebuie sa tinem seama de faptul ca picioarele sint insuficient aerate, si ca ele sint in contact permanent cu solul, care uneori este foarte rece sau foarte cald, fara a avea alta izolare decit talpa pantofilor.

Pe de alta parte, picioarele transpira, intre degete se acumuleaza fragmente de celule moarte, precum si scuame ale ciorapilor, care constituie un mediu prielnic pentru infectii.

Pentru toate aceste considerente, rezulta necesitatea intretinerii curateniei lor permanente.

Zilnic, inainte de culcare, trebuie efectuate bai de picioare. Acestea nu trebuie sa fie insa prea lungi; apa folosita va fi aceea de la temperatura camerei. Cele mai indicate sint baile alternative, trei minute apa calda, citeva secunde apa rece, operatie care se poate repeta de mai multe ori.

Dupa baie, picioarele trebuie bine uscate, in special spatiile dintre degete.

Oboseala picioarelor poate fi combatuta printr-o baie calda, care activeaza circulatia singelui, producind o vasodilatatie locala si o destindere a intregului organism. Pentru calmarea si inmuierea pielii picioarelor se recomanda baia calda in care s-au adaugat tarite, iar pentru tonifierea lor, se poate folosi baia cu sare.

Pentru picioarele umflate se poate folosi un decoct de foi de nuc. in 3 litri de apa rece se adauga 450 g foi de nuc. Se fierb 10 — 15 minute. Se face baie in decoctul cald, apoi se clatesc picioarele in apa rece.

O mare’parte dintre oamenii adulti, par sa prezinte disconfort al picioarelor. Daca aceasta stare nu se datoreaza unei boli precise, atunci, o ingrijire deosebita poate alina aceste stari prin folosirea de lotiuni, bai, creme, pudre.

Aceste preparate au cistigat mult teren odata cu aparitia pudrelor si aerosolilor sub forma de spray.

Pentru actiunea lor antifungica si dezodorizanta, se folosesc antisepticele, care inhiba dezvoltarea bacteriilor producatoare de miros.

Pudrele pentru picioare pot contine: talc, acid boric, oxid de zinc etc. Talcul produce o ungere adecvata, in timp ce acidul boric este un antiseptic. Se mai poate folosi alaunul pentru actiunea sa astringenta. Nu se recomanda amidonul care in pliurile umede fermenteaza usor formind un clei acid, ce irita pielea.

Pentru a disimula mirosul neplacut se poate adauga mentol, mai ales in cazul unei transpiratii exagerate.

Deoarece greutatea corpului se sprijina mai mult pe partea interioara a piciorului, se produce uneori o slabire a incheieturilor, o suprasolicitare a muschilor pulpei; pentru intarirea lor se recomanda exercitii de gimnastica, precum si masajul picioarelor.

GIMNASTICA PICIOARELOR

gimnastica

  • — cu picioarele paralele, ne ridicam pe virfuri, apoi ne lasam pe intreaga talpa;
  • — se paseste pe partea exterioara a piciorului, avind grija ca degetul mare sa atinga solul;
  • — culcate pe spate, cu picioarele intinse, le indoim, apoi le intindem din nou, in linie dreapta;
  • — pe scaun, picior peste picior, facem miscari circulare cu degetele indreptate in jos si bine intinse;
  • — tot pe scaun, cu picioarele intinse in fata, vom ridica degetele, cit putem de mult, apoi le aducem in pozitia initiala;
  • — cu ajutorul degetelor, vom ridica de jos o batista;
  • — mergem pe virful picioarelor, cu pas lent si intins, marcind un scurt timp de oprire la fiecare pas;
  • — punem sub talpa un rulou de lemn si-l rulam timp de citeva minute. Aceasta favorizeaza circulatia singelui in bolta plantara si o intareste