A deveni mama este un lucru minunat. Pentru a ne mentine frumoase si inainte si dupa nastere trebuie sa respectam anumite norme igienico-cosmetice
Bustul frumos si alaptarea
O problema care framanta tinerele femei este aceea daca sa-si alapteze sau nu copilul, de teama deformarii sinilor. Despre alaptarea copilului de catre mama, specialistii sustin ca nimic nu o poate inlocui, alaptarea avind consecinte favorabile nu numai asupra copilului ci si asupra starii fizice si psihice a mamei
In timpul sarcinii, femeia trebuie sa pastreze o igiena vestimentara deosebita, ncrespectarea acesteia avind repercusiuni asupra sanilor.
Femeia gravida va purta obligatoriu un sutien care va avea cupele mai adinci si va fi intarit in partea de jos cu o banda. Trebuie avut grija ca sutienul sa nu apese sanii. Dat fiind ca in timpul sarcinii pieptul se va dezvolta, este necesara schimbarea sutienului de mai multe ori in aceasta perioada.
Pentru a combate eventualele dungi mici, rosii, de pe piept, se va aplica zilnic o crema continind vitamina A, daca nu exista alte indicatii speciale ale medicului. Deoarece dupa alaptare pieptul revine la volumul sau normal, se impune si schimbarea sutienului.Intre doua supturi, sanul fiind mai desumflat, va fi masat cu aceeasi crema ca in timpul graviditatii.
Cum trebuie sa se alimenteze viitoarea mama
Regimul alimentar va fi indicat de medic, dupa caz; femeia gravida trebuie sa se fereasca „a minca pentru doi”. Este necesar ca organismul sa primeasca atit cit este necesar pentru a asigura mamei si copilului substantele hranitoare si mai ales vitaminele. Sint recomandate fructele si legumele, laptele si produsele din lapte, in general alimentele care contin vitamine, calciu, fosfor. Consumul bauturilor alcoolice este complet interzis in timpul graviditatii.
In timpul alaptarii se recomanda in alimentatie cat mai multe cruditati.
Pentru a nu capata varice si a atenua durerile ce se resimt in picioare, nu trebuie stat prea mult in picioare, dar nici pe scaun (in afara indicatiilor speciale). Se recomanda mersul pe jos, iar acasa se vor tine pe cit posibil picioarele intinse si mai ridicate decit restul corpului, pentru activarea circulatiei sanguine.
Dimineata si seara se vor frictiona usor picioarele cu un burete, apoi se vor masa (cu prudenta) folosind o crema. Un dus la picioare cu apa mai rece este indicat.
Ce se va intampla cu abdomenul, isi va reveni dupa nastere ?
Raspunsul este afirmativ, dar sint necesare unele precautii. in timpul graviditatii va trebui sa se faca o gimnastica prenatala, intarind peretii abdominali; aceasta va folosi dupa nastere pentru a recapata un abdomen normal.
Specialistii recomanda chiar purtarea unui corset special din luna a V-a care sa apere muschii abdominali de o intindere excesiva. In ceea ce priveste vergeturile (dungile rosii) se va aplica o crema continind vitamina A, in iipsa aitor indicatii.
Daca apar pete pe fata
Trebuie stiut ca datorita activitatii hormonale pot aparea unele pete pe fata care in majoritatea cazurilor dispar dupa nastere sau odata cu reluarea normala a ciclului.Daca a aparut coloratia galbuie-maronie („masca sarcinii”), ea dispare de la sine dupa nastere. in nici un caz nu se vor folosi creme dccolorante pe baza de bismut si mercur, fiind daunatoare gravidei.
Situatii noi in viata gravidei
Gravida nu trebuie sa renunte la ingrijirea cosmetica. Mentionam ca in aceasta perioada de timp tipul de piele se poate schimba, pielea grasa poate deveni normala, iar pielea uscata poate deveni grasa. in acest caz ne vom adapta ingrijirea cosmetica la noua situatie. Nu va fi neglijat nici parul, putind interveni unele situatii noi:
- — o cadere a parului in timpul sarcinii, sau la 2 — 3 luni dupa nastere;
- — in perioada graviditatii poate aparea par de prisos (pe obraz si barbie). Situatia se va reglementa dupa nastere; in aceste regiuni parul va fi cel mult decolorat cu apa oxigenata.
Ce sa evite gravida?
- — se vor evita baile calde sau prea prelungite, fiind obositoare;
- — imbracamintea gravidei trebuie sa fie comoda, tocurile nu prea inalte, dar nici prea joase.
Pregatirea pentru alaptare. in acest scop sinii vor fi spalati dimineata cu apa rece, dupa care se vor sterge sfircurile cu un prosop aspru timp de un minut, apoi se vor unge cu un ulei vegetal, masind usor; se va evita astfel si aparitia de crapaturi.Pregatirea pentru alaptare incepe din penultima luna inainte de nastere.
Dantura gravidei
In sfirsit, dar nu si pe ultimul loc, este ingrijirea danturii. Mai mult ca oricind, in aceasta perioada, femeia trebuie sa acorde o grija deosebita danturii. Medicul stomatolog va fi vizitat mai des, el va face controlul si va indica tratamentul ce trebuie urmat. Și astfel, respectind citeva indicatii si bineinteles cele ale medicului specialist, putem fi si mame si frumoase.