DIAGNOSTICUL COSMETIC AL PIELII
Ingrijire rationala si eficienta a tenului impune in primul rind cunoasterea lui, caci numai astfel se poate stabili ce masuri, trebuie luate, dar mai ales sa nu se aplice tenului o ingrijire necorespunzatoare, care nu numai ca nu-i ajuta, dar ii poate chiar dauna. lupei, fie cu o foita de hirtie sau o rondela de hirtie de filtru pe care o
Determinarea naturii tenului o putem face si singure, fie cu ajutorul aplicam pe fata si apoi o privim in zare, existenta petelor de grasime, indicandu-ne o piele grasa. O indicatie privind natura tenului o putem obtine cu ajutorul unui creion (dermatograf), daca cu partea neascutita vom trage citeva linii pe piele apasind usor. in cazul cind traseul se inroseste, avem de-a face cu un ten sensibil; inrosirea deasupra liniei indica un ten gras, iar daca se observa o adincitura, este vorba despre o piele uscata; tenul normal nu prezinta nici o reactie. Mentionam ca pentru determinarea naturii tenului, inainte de examinare vom indeparta orice urma de fard si alte impuritati. Ne vom spala cu apa si sapun, si vom lasa sa treaca aproximativ 3 ore pentru ca pielea sa-si recapete aciditatea normala.
Pentru stabilirea diagnosticului cosmetic al pielii in cabinetele de specialitate se pot face urmatoarele examene:
- — examenul vizual;
- — examenul prin palpare;
- — examenul cu lupa;
- — examenul cu lampa Wood;
- — examenul cu pH-metru
Dupa continutul in grasimi
Tenul normal. Tenul normal denumit si ten endemic se caracterizeaza prin pori foarte putin vizibili, pielea fiind mata, supla, catifelata. Nu lasa pe foita de tigara decit urme foarte mici de murdarie. Este un tip de piele ideal, care se intilneste foarte rar. in general, copiii mici sau inainte de pubertate au un astfel de ten.
Tenul uscat. Tenul uscat este fin, subtire, fragil, iritabil, se descuamcaza usor. Uneori se observa si riduri fine.
Daca o foita de tigara se trece peste fata si apoi este privita in zare ne- ervindu-se pete grase, inseamna ca tenul este uscat.Distingem doua categorii: ten uscat din lipsa de grasime — ten alipic — > ten uscat din lipsa de apa — ten deshidratat.Pielea deshidratata este stearsa, brazdata de riduri fine. Prinsa intre b gete pune in evidenta lipsa ei de suplete si elasticitate.Tenul uscat se mai poate recunoaste si prin faptul ca este foarte sensibil r frig (iarna observam aparitia de pete rosietice din loc in loc), la vint, soare, ? pun, lotiuni alcoolizate, creme pe baza de glicerina.Tenul deshidratat se intilneste si la persoanele mai in virsta, ca o con- se inta normala a imbatrinirii.
Factorii care pot determina uscarea pielii sunt:
Factori interni:
- — predispozitie congenitala — respectiv — un numar redus de glande sebacee sau o secretie insuficienta a acestora;
- — tulburari endocrine, mai ales tiroida;
- — tulburari nervoase;
- — tulburari ale circulatiei sanguine;
- — unele boli interne.
Factori externi:
- — influente ale factorilor de mediu:
- — produse cosmetice folosite necorespunzator.
Tenul gras. Tenul gras este lucios, lipsit de suplete, unsuros in special pe frunte, aripile nasului si barbiei. Acest aspect este consecinta activitatii sporite a “landelor sebacee.
Pielea grasa prezinta porii dilatati, datorita cantitatii sporite de sebum, iar cu timpul, neingrijita, capata o culoare galbuie.Acest tip de piele este terenul fax orizant al aparitiei comedoanelor si chiar a acneei.Tenul gras este caracteristic femeilor brunete.
Specialistii il impart in doua categorii:
- ten gras uleios, care este lucios si la apasare usoara prezinta o suprafata neteda. Fara ingrijiri cosmetice adecvate acest ten se transforma in: numeroase puncte negre care se transforma uneori in cosuri. Asfixia cutanata are loc datorita urmatoarelor fenomene: celulele cornoase moarte de la suprafata pielii se descuameaza incomplet;
- ten gras asfixie care prezinta porii inchisi cu exces de sebum si cu un strat cornos dezvoltat. Se observa excesul de secretie sudoripara astupa porii pilosebacei; se produce hipercheratinizarea pielii. Este impiedicata evacuarea libera a sebumului si a transpiratiei, orificiile de iesire fiind astupate;circulatia sanguina se diminueaza si tesutul cutanat nu este bine aprovizionat cu oxigen;o insuficienta ingrijire a pielii si folosirea necorespunzatoare a unor produse cosmetice.
Seboreea se pune usor in evidenta prin aplicarea pe piele a unei foite de hirtie de matase care se pateaza. Daca presam pielea intre doua degete, se constata filamente seboreice, pe care le putem face sa iasa din pori.
Pielea grasa se rideaza mai greu, dar este lipsita de suplete si fragezime din cauza efortului la care sint supuse glandele sebacee.
Tenul mixt este frecvent intilnit.
El prezinta o secretie grasa pe nas, barbie, frunte, restul portiunilor fiind uscate. in ingrijirile zilnice trebuie tinut seama de aceasta caracteristica pentru a aplica produse specifice fiecarei regiuni.
Set de ingrijire ten acneic Farmasi
Setul conține:
Gel de curățare 100ml
Loțiune tonică 125ml
Serum 30ml
Cremă de față 50ml