AMPRENTA DIVERSELOR BOLI ASUPRA TENULUI TAU
Pielea constituie un barometru al sanatatii organismului nostru.
In general, orice dereglare a organismului se citeste pe fata „ca intr-o oglinda, starea pielii depinzind de starea generala.
Mentinerea sanatatii nu exclude folosirea preparatelor cosmetice, care sint indispensabile daca vrem ca pielea noastra sa ramina cit mai mult timp supla, satinata si neteda.
In cele ce urmeaza vom trece in revista citeva dintre bolile mai obisnuite, care se repercuteaza in special in aspectul obrazului. Unele dintre ele sint proprii pielii :
- tulburari de pigmentatie
- degeraturi,
- furuncule etc.
Altele sint boli generale care ataca si pielea ca : sifilisul, tuberculoza pielii etc.
Multe boli infectioase, tulburari ale echilibrului hormonilor sexuali duc de asemenea la aparitia diverselor neplaceri cutanate, ca : eczeme, acnee, par de prisos etc.
Tulburarile nervoase, emotiile, necazurile influenteaza sistemul de hranire a pielii, ceea ce duce la aparitia ridurilor. In unele sarcini, pielea se pateaza dato- rita unei defectuoase distribuiri a pigmentului.
Bolile de ficat sau de stomac pot fi de asemenea depistate prin diferite reactii ale pielii.
Alimentatia joaca un rol deosebit asupra sanatatii pielii, eruptiile urticariene fiind o consecinta a instalarii unei stari alergice datorita anumitor alimente.
Constipatia va fi tratata conform indicatiilor medicului si evitata, deoarece neglijarea tratamentului duce deseori la un ten iritat, congestionat, si chiar presarat cu cosuri.
Lipsa de vitamine din organism si in special lipsa vitaminei A duce la uscarea si la descuamarea tenului.
De aceea se va institui un tratament local, cu pomezi si lotiuni continind vitamina A, insorit de ingerarea de alimente bogate in aceasta vitamina.
Dintii cariati, cazuti si neinlocuiti prin proteze constituie focar de infectie si strica aspectul general al obrazului, putind provoca boli ale stomacului si intestinului, datorita unei masticatii deficiente.
Unele persoane prezinta o sensibilitate speciala fata de anumite alimente, ca fragi, capsuni, oua, ciocolata etc., in care caz se impune suprimarea lor din alimentatie. Aceasta intolerenta sau hipersensibilitate, numita alergie, se manifesta prin inrosirea si congestionarea pielii, aparitia urticariei si eczemei. Ea se mai poate datori citeodala si unor medicamente, ca : antibiotice, aspirina, amidopirina etc., ca si folosirii sapunului, vopselelor de par, rujului de buze, parfumurilor, cremelor pe baza de lanolina etc.
In toate aceste cazuri vom cauta sa stabilim cauza care a provocat aparitia alergiei si vom suprima folosirea substantei respective. De asemenea, daca la folosirea unor creme, vopselelor de par, fardului constatam iritarea obrazului vom intrerupe imediat aplicarea produsului respectiv. Daca dupa incetarea iritatiei reluam preparatul si obrazul se irita din nou este necesar sa-l suprimam definitiv.
IMPORTANTA CUNOAȘTERII NATURII TENULUI
O conditie prealabila si esentiala pentru ingrijirea eficienta a tenului este cunoasterea tipului de piele, a caracteristicilor sale, care impun utilizarea unora sau altora dintre preparatele cosmetice.
ingrijirea pielii in mod rational inseamna deci alegerea produselor cosmetice dupa natura tenului persoanei respective.
Este de la sine inteles ca a aplica produse cosmetice destinate unui ten gras pe o piele uscata este o greseala, dupa cum aplicarea de preparate continind grasimi agraveaza starea tenului gras.
Utilizind la intimplare preparatele cosmetice observam, dupa o anumita perioada, aparitia unor efecte daunatoare, care pot fi uneori iremediabile.
In general, persoanele care nu poseda cunostinte de specialitate nu au posibilitatea sa-si identifice singure natura tenului. De aceea este bine ca determinarea naturii tenului sa fie facuta la inceput de o cosmeticiana, care ne va da sfaturile elementare privind ingrijirea tipului respectiv de piele.
De cele mai multe ori, insa, nu avem posibilitatea sa ne adresam unei specialiste si trebuie sa ni-1 identificam singure.
Cind vorbim de tipurile de piele ne referim in primul rind la cele trei categorii de baza : normal, gras si uscat. intre aceste categorii exista si tipuri de piele care reprezinta stari intermediare, cu tendinte spre gras sau uscat. De asemenea sint persoane cu ten combinat, prezentind portiuni grase si uscate.
Determinarea naturii tenului o vom face folosind in acest scop o hirtie de matase sau o foita de tigara, pe care o vom apasa pe obraz, schimbind-o mereu, pentru a determina fiecare portiune in parte.
Curatirea o vom realiza cu apa si sapun, iar aplicarea hirtiei se va face de abia dupa circa 3 ore, cind pielea si-a recapatat aciditatea normala.
Prin ce se caracterizeaza un ten normal ?
Tenul normal, denumit si ten eudermic, prezinta functii normale si echilibrate. Se caracterizeaza prin pori mici, invizibili, pielea fiind mata, supla, fina (fara a fi fragila), grasa (fara a fi lucioasa). Are pH 5, fiind hi- dratata fara exces.
Foita de tigara adera fara sa se murdareasca. Cu alte cuvinte este o piele ideala. Din pacate, putine sint persoanele care prezinta un astfel de ten.
In general il intalnim la copiii mici. Cu timpul insa, incepind cu perioada de pubertate, functiile pielii se schimba, glandele incep sa secrete mai mult si astfel se produce un dezechilibru. De aceea, tenul perfect normal se intalneste foarte rar la omul matur.
Prin ce se caracterizeaza un ten gras?
Pielea grasa este lucioasa, aspra, lipsita de suplete, unsuroasa in special pe frunte, aripile nasului si barbie. Acest aspect este consecinta activitatii sporite a glandelor sebacee, care produc o cantitate mare de sebum.
Pielea grasa prezinta in majoritatea cazurilor porii dilatati, datorita cantitatii sporite de sebum care se revarsa la suprafata pielii si care dilata cu timpul orificiile foliculilor pilosebacei.
Din aceasta cauza, pielea capata cu timpul aspectul unei coji de mandarina.
Intensitatea secretiei glandelor sebacee se accentueaza in perioada pubertatii.
La aceeasi persoana, in diferite perioade ale virstei, grasimea pielii se modifica, prezentand diferite variatii (la o virsta mai inaintata, pielea poate deveni chiar uscata).
Pielea grasa este in general specifica persoanelor brunete, al caror sistem glandular este in general mai activ.
Din cauza grasimii abundente care reapare mereu, oricit de des am sterge obrazul, se pot forma puncte negre care se transforma uneori chiar in cosuri.
Pielea grasa se rideaza mai greu, dar prezinta si unele dezavantaje : este lipsita de suplete si fragezime din cauza efortului la care sint supuse glandele sebacee. Cu timpul si culoarea pielii se modifica, devenind cenusie- murdara. De aceea, in ingrijirea zilnica vom tine seama de faptul ca tenul gras necesita sa fie uns cu creme uscate sau semigrase.
Pentru a determina daca tenul nostru este gras vom apasa pe fata o foita de hirtie. Daca tenul este gras, foita privita in zare va prezenta pete vizibile de grasime.
Prin ce se caracterizeaza un ten uscat?
Pielea uscata este fina, subtire, fragila, usor iritabila, presarata deseori cu riduri fine, se descuameaza si se cojeste usor.
Distingem doua categorii : ten uscat din lipsa de grasime — ten alipic si ten uscat din lipsa de apa — ten deshidratat.
Tenul uscat din lipsa de grasime se poate datori unei predispozitii innascute, unei ingrijiri nerationale, prin folosirea unor produse cosmetice care accentueaza uscaciunea pielii, sau pur si simplu virstei.
In mod frecvent, tenul uscat se datoreste faptului ca glandele sebacee sint mici sau prezinta o lenevire in secretia de sebum, fara de care pielea este lipsita de elasticitate si rezistenta.
Uneori, tenul se usuca din cauza unei defectuoase functionari a glandelor endocrine, in care caz este necesar sa ne aratam medicului specialist.
Tenul deshidratat se poate datori folosirii cremelor continind bismut si mercur, produselor de proasta calitate, glicerinei etc. De asemenea poate fi consecinta unei proaste functionari a ovarelor, expunerii indelungate la soare, vint, ger etc.
Tenul deshidratat se intilneste si la persoanele mai in virsta, cind deshidratarea apare ca o consecinta normala a imbatranirii. De asemenea, icurele de slabire, prin care privam organismul de lichide pot face ca pielea sa se deshidrateze.
Pielea deshidratata este stearsa, brazdata de riduri fine. Prinsa intre degete pune in evidenta lipsa ei de suplete si elasticitate.
Metoda de identificare este aceeasi ca si la tenul gras, adica daca foita nu prezinta, privita in zare, nici o pata de grasime inseamna ca tenul este uscat.
Desigur ca intre aceste categorii mai exista si altele, intermediare, de care vom tine seama in ingrijirea pe care o acordam tenului nostru.
In cazul tipului de ten combinat vom determina fiecare portiune in parte, fiecare dintre ele necesitind o ingrijire speciala.