Afla procesele de baza ale unui tratament cosmetic!

tratamente cosmetice

Procesele de baza ale unui tratament cosmetic sunt:

— Procesul de curatire a pielii
— Procesul de hranire a pielii
— Procesul de rehidratare a pielii
— Procesul de tonificare a pielii.

Ultimele trei sint procedee de intretinere a pielii mai ales in cazurile tenurilor uscate, deshidratate, casectice si senile.

O piele perfect curata poate respira nestingherita, conditie indispen sabila pentru vitalitatea, prospetimea si supletea ei.
Procesul de curatire a pielii este absolut obligatoriu, se poate executa de 2 ori pe zi, dimineata si seara sau ori de cite ori este nevoie, daca intre timp a intervenit o noua fardare.

Intr-un cabinet cosmetic, curatirea tenului se face in 4 etape:

  • Demachierea
  • Vaporizarea calda
  • Extragerea comedoanelor
  • Gomajul

 Demachierea consta in indepartarea de pe fata a prafului, transpiratiei surplusului de sebum si a fardului. in vederea demachierii trebuie stabilita natura tenului folosindu-se ca demachiante:
— Lotiuni spumoase pentru ten gras;
— Emulsii sau lapte demachiant pentru ten uscat sau normal;
Creme de demachiat folosite in teatre si cinematografie.
in vederea demachierii se procedeaza astfel:
— pacienta sta pe un taburet;
— parul se leaga cu o banda elastica sau cu o fasa lata;
— fruntea, decolteul si umerii ramin descoperiti.Aplicarea demachiantului se face de cosmeticiana asezata in spatele pacientei,aceasta agita bine flaconul, cu mina dreapta, dupa care varsa in palma stinga o parte din continut, iar cu mina dreapta cu degetele unite intinde laptele demachiant pe fata in trei directii astfel:
— stimuleaza circulatia sanguina a tesuturilor asigurind hranirea lor.
Inainte de vaporizare se aplica o crema grasa protectoare in jurul ochilor (fiind regiune foarte sensibila) dupa care se expune fata la abur de ceai de musetel, albastrele, si citeva picaturi de tinctura de benzoe, ulei de lavanda sau oleum menthe.
Capul se va acoperi cu un prosop, iar expunerea la abur se face in functie de natura tenului si de virsta.
— 5 minute ten normal
— 10 minute ten uscat
— 15 minute ten gras
— 20 minute ten deshidratat.

Un ten tinar se va expune la abur circa 6—10 minute.
Dupa expunerea la abur, fata se tamponeaza cu o bucata de tifon, dupa care se va trece la extragerea comedoanelor.

EXTRAGEREA COMEDOANELOR: Face parte din procedeele de curatire a tenului de sebumul uscat, celule moarte, praf si alte impuritati. Este operatiunea care succeda baii de aburi usurind extragerea lor.
Pacienta va fi intisa pe pat cu parul legat, iar cosmeticiana cu miinile perfect curate, dezinfectate si fara podoabe, cu indexul ambelor miini infasurate in tifon steril, sau cu o bucata de tifon lata de 10 cm si lung de 60 cm indoita pe latime, va stringe tesutul intre degete, cu partile laterale interne ale acestora, apasind de jos in sus fara a traumatiza tesutul intre unghii (pentru a nu lasa urme pe fata).
Extragerea comedoanelor se incepe cu: nasul, fruntea, ochi, obraji si barbia.
Dupa extragerea comedoanelor fata se va sterge cu o lotiune dezinfectanta si astringenta care ajuta la inchiderea porilor. Se va aplica electrodermul circa 1 minut.

tratamente cosmetice

GOMAJUL: Gomajul constituie un procedeu de curatire mai profunda a pielii si este indicat mai ales tenurilor grase, uleioase si asfixice (cu pori dilatati) ca si tenurilor deshidratate, de culoare cenusie. Este contraindicat tenurilor acneice.
Gomajul este de doua feluri: mecanic si chimic.
Cel chimic se face cu produse de macerare, dar irita tenurile sensibile. Cel mecanic este inofensiv.
Prin gomaj se indeparteaza celulele moarte, excesul de sebum, accelerindu-se procesul de reinnoire a celulelor, si o absorbtie mai buna a substantelor.
Gomajul consta in aplicarea pe fata a unor produse ca:
— tarite de griu si calciu carbonic (doua parti tarite si o parte calciu carbonic).
albusul de ou batut spuma amestecat cu malai cernut sau cu tarite de griu:
— mucilag de tei: 50 g flori de tei la 100 g apa se fierbe pina ce scade la jumatate, se filtreaza la cald, amestecindu-se cu malai cernut, sau tarite de griu, pina se obtine o pasta.
Produsul de gomaj se intinde pe fata oblic de la barbie spre ureche, cu virful degetelor usor umezite in ceai sau apa minerala, evitind pleoapele, regiunea din jurul ochilor si buzelor pe care se pun tampoane de vata umezite in ceai de musetel, iar pe frunte el se aplica orizontal de la stinga la dreapta.
Dupa uscare se indeparteaza cu degetele inmuiate in ceai de musetel astfel:
— pe aripile nasului si barbie prin miscari circulare;
— pe obraji si pe frunte se sustine muschiul cu mina stinga in forma de foarfeca, iar cu indexul si mijlociul miinii drepte se fac miscari de du-te-vino pe foarfeca miinii stingi.
Dupa indepartarea gomajului se pulverizeaza fata cu lotiuni tonice apoase, acid boric, infuzii sau ape minerale. Gomajul se foloseste de doua
ori pe luna pentru tenul gras, o data pe luna pentru tenul normal si la circa o luna si jumatate pentru tenul uscat.
Daca este cazul, se recomanda peelingul.
Dupa gomaj se poate aplica galvanodermul 30 de secunde, care genereaza o reactie de saponificare, pielea fiind curatita in profunzime.
Procedeele de hranire, rehidratare si tonificate ale pielii nu fac parte din procesele de curatire, ci de intretinere a ei.