Matreata cauze si tratamente

matreata par

Afla in acest articole cauzele matretii si cum poti scapa de ea prin alimentatie si prin utilizarea unor sampoane sau produse cu efect specific

1)ce este matreata si unde este localizata?
2)care sunt cauzele acestei afectiuni?
3)cate tipuri de matreata sunt si cum poate fi prevenita in fiecare caz
4) prevenirea caderii parului in urma matretii

1. ce este matreata?

Matreata este o afectiune deramatologica care afecteaza peste 60% din populatie.
Se manifesta prin descuamarea pielii capului si apare o deranjanta senzatie de usturime si de inflamatie a pielii. Uzual se spune afecteaza parul insa este doar o perceptie gresita. Matreata afecteaza scapul persoanelor si in unele cazuri mai grave poate sa apara chiar si la nivelul sprancenelora barbiei si a pieptului.
Pur medical nu este o boala serioasa, nu afecteaza sanatatea dar efectele generate nu sunt deloc placute.
Indiferent ca esti adult sau adolescent aceasta afectiune creeaza o serie de complexe emotionale si afecteaza aspectul estetic si increderea in tine.

femeie cu par cu matreata

2. Cauzele matretii sunt multiple

-cele mai frecvente sunt sebuumul in exces si transpiratia. Acestea genereaza o inmultire a fungilor de la nivelul scalpului.
o alta cauza descoperita recent reprezinta o stare de inflamare la nivel intern datorita unor afectiuni inflamatorii interne. Acease inflamatii interne se manifesta in majoritatea cazurilor la nivelul pielii.
Stressul si starea emotionala anormala sunt factori importanti deasemenea.

3. Tipuri de matreata si cum putem sa le tinem sub control

Matreata uscata
este tipul de matreata ce apare in special iarna cand pielea scalpului devine uscata si deshidratata. Se poate combate prin hidratare in timpul spalarii insa doar cu sampoane care nu irita scalpul.
Deasemenea se poate ameliora prin alimentatie plina de vitamine si de enzime. Iarna se cunoaste ca avem o alimentatie deficitara in vitamine si pielea sufera.

Matreata grasa
este cea mai comuna varianta. Apare de regula in adolescenta pentru ca atunci glandele sebacee sunt foarte active. Pin urmare este un tip de afectiune determinata de secretia in exces de sebuum. Insa esista o veste buna . In 90% de cazuri se amelioreaz odata cu trecerea timpului datorita reglarii hormonale odata cu maturizarea.

spalare samponare par

In acest caz sunt recomandate sampoane care nu irita scalpul si care pot sa controleze dezvoltarea de bacterii. Sampoanele cu urzica si serurile sau sampoanele cu extract de arbore de ceai cerde sunt foarte benefice. Acestea controleaza dezvoltarea bacteriile prin efectul lor antibacterian.
De asemenea este recomandat sa nu consumati alimente dulci, grase si sa renuntati la lactate si produse de panificatie. Acestea vor creste inflamatiile interne si implicit vor afecta scalpul.

Matreata fungica sau matreata provocata de ciuperca
Ciuperca comuna in acest caz este Malassezia Furfur
Aceasta se dezvolta prin contaminare si apoi printr-o igiena necoresunzatoare. Se combate prin utilizarea de sampoane cu efect antimicotic si antifungic: produsele cu extrat de arbore de ceai si samponele cu extract de usturoi sunt cunoscute a avea un bun efect.

Dermatita seeboreica
Reprezinta doar o incadrare medicala a simptomelor dar si a cauzelor explicate in cazul matretei de tip gras.
In majoritatea cazurilor este asociata cu o inflamatie la nivel intern si intestinal. Se poate ameliora foarte bine prin adoptarea unui regim alimentar care nu include lactate si derivate de paine sau gluten.

Prevenirea caderii parului

usturoi regenerare par

Aspectul inesteti este fara doar si poate cel mai nedorit efect. Toata lumea doreste sa aiba un par frumos curat. Dupa cum am mentionat aceasa afectiune slabeste inbcrederea in sine si afecteaza chiar profesional anumite categorii sociale unde imaginea personala si lookul conteaza foarte mult.
-caderea parului. Da, s-a constatat ca in timpul acestei afectiuni numarul de fire de par care sufera datorita inflamatiilor la nivelul scalpului este foarte mare si ca o consecinta parul cade mult mai mult.
Asa incat, in sinteza, daca aveti aceasta forma de dermatita parul dvs. se va rari mult mai mult.

Recomandam alaturi de o alimentatie care sa controleze aceasta dermatita si utilizarea unor sampoane bune pe baza de usturoi care sa stimuleze cresterea firelor de par si sa stopeze caderea parului.
Sunt cateva produse pe piata bazate pe extracte de usturoi sau alicina si al caror efect este dovedit stiintific si de catre utilizatori.

Dr. Madalina Dragan – Medic specialist endocrinologie si nutritie