Emotiile si procesul de cumparare

emotii

Marketingul motivational inseamna o modalitate prin care le facilitezi oamenilor procesul de oferire a banilor pe care ei ii au in schimbul produselor sau serviciilor tale.

emotii

Tu stii ca, de fapt, clientii cumpara prin prisma unor motive de ordin emotional, insa tot vor trebui sa isi justifice achizitiile atat in fata lor, cat si a celorlalti. Fa-le situatia mai usoara oferindu-le atat motive emotionale, cat si logice pentru a cumpara de la tine de acum incolo. Provocarea pe care o ai de infruntat tu, ca specialist in marketing motivational, este de a rezista tentatiei de a concentra toate eforturile tale de marketing pe motive de ordin logic, care sa ii determine pe potentialii tai clienti sa cumpere de la tine.

Acesta este punctul in care vei intalni probleme si, de asemenea, punctul in care multi specialisti in marketing gresesc. In primii mei ani de activitate in domeniul marketingului, am redactat scrisori de vanzari, comunicate transmise prin fax, felicitari si newslettere, toate axate numai pe motivele logice ale cumpararii produselor pe care le vindeam.

Pe masura ce am inteles ca oamenii apeleaza la emotii ca sa ia o decizie de cumparare, intreaga mea metoda de marketing s-a schimbat. M-am intors sa verific unele dintre scrisorile mele de vanzari de inceput si a fost aproape comic sa vad cat de reci erau. Fii atent la conversatiile pe care le ai cu rudele, prietenii si colaboratorii. Vei descoperi ca vorbesti utilizand in special motive de ordin logic pentru a justifica tot ceea ce faci si ceea ce speri sa faci, sa fii sau sa cumperi. Daca as discuta cu un prieten despre dorinta mea de a cumpara un nou BMW, conversatia mea ar invarti in jurul une lucruri precum istoricul extraordinar al masinii, cat de bine acopera firma cheltuielile cu serviceul si cat de fiabile sunt aceste automobile.

As putea vorbi despre puterea excelenta a acestei masini, posibilitatea de accelerare rapida si recordul de siguranta. Toate reprezinta motive logice pentru care as cumpara masina. Daca as fi insa cinstit, as vorbi despre sentimentul unic pe care l-as simti cand as sta la volanul ,,celei mai grozave masini”.