Despre Mastile Cosmetice – II

Clasificarea mastilor cosmetice

Clasificare dupa tip:

  • masti de curatare: absolut toate mastile au acest rol, dar la unele acesta este secundar. Cele utilizate numai pentru curatarea pielii folosesc substante care absorb murdaria, excesul de sebum, celulele moarte si, de obicei, contin si compusi abrazivi care, prin aplicare, au un efect de frecare a pielii, iar aceasta se curata mai in profunzime. Ele pot contine: caolin, bentonita, amidon, oxid de zinc, carbonat de magneziu.
  • masti nutritive: ajuta la regenerarea pielii, la intarzierea fenomenelor imbatranirii sau la atenuarea ridurilor. Se vor face cu: galbenus de ou, cazeina, creme grase cu vitamine, polen, miere. Cele mai recente produse cosmetice contra ridurilor contin si albumine animale, proteine din lapte etc. si pot fi aplicate pentru perioade mai lungi, deoarece sunt aproape invizibile, formand o pelicula foarte fina la suprafata pielii. Aplicate pe perioade mai lungi, vor avea un efect mult mai pronuntat.
  • masti calmante: se utilizeaza pentru pielea iritata sau foarte sensibila. Se fac pe baza de infuzii din plante si caolin sau amidon.
  • masti astringente: se folosesc de obicei pentru tenurile grase cu porii deschisi. Se fac din substante cu viteza mare de uscare: carbonat de magneziu, carbonat de calciu, caolin si diferite sucuri de legume sau fructe sau chiar infuzii simple din plante astringente.
  • masti hidratante: sunt folosite pentru tenurile uscate si deshidratate. Au rolul de a completa necesarul de apa al pielii. Se pot inlocui insa cu simple comprese cu ceaiuri din plante.
  • masti cu actiune tonica: se folosesc pentru tenurile ofilite, cu riduri etc. Se fac din sucuri de fructe cu actiune revitalizanta: capsuni, fragi, caise, piersici, struguri albi, infuzii de menta, polen, laptisor de matca, miere, polen etc.

Mastile se mai pot clasifica dupa:

Consistenta:

  • cu vascozitate mare (pastele care contin mai mult caolin);
  • cu vascozitate redusa sau fluide. Acestea, foarte apreciate, sunt mai usor de aplicat si, prin uscare, produc o tensiune a pielii care ajuta la netezirea ei.

Temperatura:

  • masti reci;
  • masti calde.

Mastile sunt de obicei reci, in afara de masca de parafina care se pune calda. Parafina se poate folosi simpla sau in amestec cu alcool etilic sau stearic. Prin racire, masca formeaza un strat impermeabil prin care transpiratia pielii nu se poate evapora. Aceasta transpiratie contribuie la indepartarea murdariei si, in acelasi timp, la hidratarea pielii. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase si se obtin