ALOPECIA
Alopecia este lipsa sau caderea parului. Aceasta boala poate fi ereditara, poate aparea din cauza diferitelor afectiuni ale pielii (se-boree), dar poate fi declansata si de bolile infectioase insotite de temperaturi ridicate. Intoxicatiile, mai ales cele cu mercur, dar si radiatiile pot provoca alopecia generalizata. Am dorit sa evidentiem;faptul ca alopecia poate fi produsa de o larga gama de cauze, atat interne, cat si externe.
Clasificarea alopeciilor dupa etiologic
Alopecia generata de pelada (alopecia aerata) este o dermatoza caracterizata prin absenta partiala sau totala (cuprinzand inclusiv genele si sprancenele) a parului capului. Are de multe ori caracter definitiv, dar in unele cazuri se vindeca spontan, fara niciun tratament. Poate afecta atat copiii, cat si adultii de ambele sexe.
Alopecia autoimuna are un tratament foarte dificil si uneori de lunga durata, dar daca este condus bine si respectat se obtin vindecari destul de rapid (3-6 luni). Uneori produce absenta totala si;definitiva a parului de pe intreg corpul.
Alopecia cu componenta ereditara apare la mai multi membri ai aceleiasi familii, ca o mostenire genetica.
Alopecia pe fond nervos poate aparea ca urmare a unui stres emotional puternic.
Alopecia de cauza endocrina poate fi legata de activitatea hormonilor sexuali, de afectiuni ca hipo- sau hipertiroidie ori diabet.
Dezechilibrele hormonale sunt cele care duc frecvent la aparitia; alopeciei, atat la femei (o carenta accentuata de hormoni estrogeni;sau tiroidieni), cat si la barbati (dimpotriva, un exces de hormoni;androgini).
Alopecia consecutiva ingerarii anumitor substante chimice in exces: medicamente citostatice, taliu, diverse toxine, chiar unele;vitamine.
Foarte rar s-au raportat si cazuri de alopecie partiala cauzata de unele sampoane care prin compozitia lor sau prin incompatibilitate au determinat o forma d ealopecie.
Alopecia prin insuficienta de fier si mai ales zinc in alimentatie.
Alopecia ca simptom al unor boli de piele care afecteaza firul de par: psoriazis, lupus eritematos, lichen plan.
Alopecia datorata unor mecanisme de autodistrugere celulara (deficiente imunologice), unor infectii severe, unor boli hepatice sau unor tumori cerebrale (gliom hipotalamic).
Alopecia ca manifestare a unor boli foarte putin cunoscute inca, asa cum este de exemplu pseudopelada Broq.
Alopecia congenitala (constatata inca de la nastere) – cazurile sunt extrem de rare.
Alopecia cicatriceala. Apare ca o consecinta a lezarii tesutului cutanat ca urmare a unor traumatisme fizice, chimice sau in procese infectioase foliculare; este ireversibila.
De mai redusa intensitate si pe zone mai restranse este alope-cia ce apare la unele femei imediat dupa ce au adus pe lume un copil. De asemenea, se poate produce in starile febrile prelungite.
Parul mai cade si din cauza lipsei de troficitate.
Fenomenul se poate instala avand o cauza interna (o sintetizare ori o distributie deficitara a vitaminelor, fierului, zincului sau a altor minerale introduse in corp) si/sau o cauza externa (mai ales in urma coafarilor si;vopsirilor repetate ale podoabei capilare, uneori cu substante chimice prea concentrate si chiar toxice).
Se vindeca foarte greu si tratamentul e de durata, de aceea se va face totul pentru a preveni aceasta afectiune, pentru ca este mult mai;usor sa previi decat sa tratezi.
Se vor trata toate afectiunile interne si se va face igiena corecta a parului si a pielii. Este indicat sa se ofere organismului o gama cat;mai variata de vitamine din legume si fructe mai ales sub forma de;sucuri, care se vor consuma zilnic de catre cei care sunt predispusi;la alopecie.