INGRIJIREA OBRAZULUI
Se stie ca de la varsta de 20 de ani, celulele incep sa piarda din vitalitate, iar in jur de 30 de ani, din lipsa de ingrijire sau datorita unei ingrijiri necorespunzatoare, pielea devine aspra, porii dilatati, apar riduri ascunse etc.
Tenul devine cu timpul tot mai uscat din lipsa de grasime sau mai frecvent prin deshidratare, fenomene legate de o serie de factori interni care influenteaza intr-o masura importanta aspectul pielii, de aceea este necesar, ca inca din tinerete, sa ne cunoastem tipul de piele: normala, uscata sau mai frecvent la aceasta varsta, grasa, seboreica.
Pielea frumoasa, trebuie intretinuta cu un sapun bun, un lapte demachiant si chiar la varsta de 20 de ani, sa se aplice o crema hranitoare.
In plina tinerete, ne machiem cu usurinta, dar neglijam sa ne demachiem. Daca avem o piele sanatoasa si normala, trebuie ca seara inainte de culcare sa o curatim de impuritatile depuse pe ea in timpul zilei, folosind un dema- chiant obisnuit.
Folosirea cremelor este necesara mai ales in cazul tenului uscat, deshidratant, cu conditia ca aceasta sa fie inofensiva. O crema cu lanolina, o cold-crema sau o crema cu eucerina, greseaza pielea bine, constituind o masura preventiva contra aparitiei ridurilor.
Chiar daca tenul este normal sau cu tendinta grasa, portiunea din jurul ochilor va fi unsa in fiecare seara pentru a nu permite aparitia ridurilor de la o virsta frageda.
Factorii naturali pot avea o influenta deosebita asupra pielii tinere. Protejarea obrazului trebuie extinsa si in cursul verii, cind cu multa usurinta si nepasare raminem imobile in soare ore intregi, fara sa ne gindim la consecintele de mai tirziu. Daca va plac baile de soare nu uitati sa respectati unele reguli, caci altfel devin daunatoare pielii.
In preocuparea de a place, se recurge repede la machiaj, poate chiar cu multe abuzuri si exagerari.Acesta trebuie sa fie aproape invizibil.
- Culoarea rujului de buze si a celui de obraz va fi cit mai aproape de coloritul natural al pielii, evitindu-se nuantele prea inchise sau prea deschise, care nu avantajeaza.
- Fardarea excesiva a ochilor nu este indicata mai ales in timpul zilei. O trasatura de creion pe marginea superioara sau la coltul exterior al ochiului este suficienta.
- Sprincenele mai groase vor fi curatate dedesubt, ochii aparind in acest mod mai luminosi si mai mari.
INGRIJIREA DINTILOR Șl A GURII
Mirosul neplacut al gurii datorita dintilor cariati sau a descompunerii resturilor alimentare neindepartate la timp, poate fi evitat prin spalarea si ingrijirea dintilor dimineata si seara. Ei trebuie sa fie frumosi, netezi, stralucitori si albi. Vizitati medicul stomatolog periodic. Nu incepeti sa fumati prea de timpuriu, caci dintii se vor ingalbeni, pe linga toate celelalte consecinte neplacute datorite fumatului.
ZAMBETUL
O stare generala buna aduce si o buna dispozitie. Un caracter inchis, o dispozitie rea, nu fac casa buna cu un chip frumos. Daca sinteti bune, calme, ingaduitoare, daca vreti sa va pastrati aerul tineresc, nu va enervati pentru orice fleac, o enervare oricit de mica, va intuneca si va uriteste figura.
Obiceiul de a increti fruntea, duce la aparitia ridurilor transversale, dupa cum un zimbet conventional si prea des repetat, imprima doua mari cute, ce pornesc de la nari pina in coltul gurii.
ODIHNA Șl SOMNUL
Somnul este tot atat de necesar ca aerul si hrana. Respectarea orei de culcare ca si a duratei somnului constituie un mijloc de destindere pentru intregul organism, care suporta mai usor lipsa hranei decat cea a somnului, claca tinem seama mai ales de suprasolicitarea sistemului nervos prin studii, serviciu etc.
Camera in care dormim trebuie sa fie cat mai bine aerisita.
Citirea indelungata seara, in pat, aduce cu timpul in jurul ochilor cute si pungi. in ceea ce priveste insomnia daca ea apare totusi la aceasta virsta, va putea fi depasita prin autosugestie mai mult decit prin medicamente.