PRODUSE COSMETICE AUXILIARE – Creme
CE TREBUIE SĂ ȘTIM IN ALEGEREA PRODUSELOR COSMETICE Șl PĂSTRAREA LOR
Folosim zi de zi unele produse cosmetice, pe care ni le procuram fie la recomandarea altora, fie in functie de posibilitatile noastre materiale, dar nu intotdeauna tinind seama de natura pielii, de compozitia produsului, de modul de pastrare al acestuia, ceea ce face ca rezultatele ingrijirii noastre cotidiene sa nu aiba efecte optime.
Ce avem de facut si ce trebuie sa stim la alegerea produselor cosmetice? Testarea produsului cosmetic.
Inainte ca produsul cosmetic sa devina unul din mijloacele noastre de infrumusetare, caci pielea capului sau obrazului poate reactiona diferit la acelasi produs, timp de doua zile, vom aplica produsul pe o portiune a pielii care este mai sensibila, de exemplu, dupa ureche sau in pliul cotului, apoi vom urmari eventualele reactii.
Daca apare o iritatie se va renunta la folosirea produsului respectiv. Peste citeva zile se poate relua aplicarea lui si daca apar aceleasi reactii, inseamna ca produsul este contraindicat.
O ingrijire rationala cere inainte de toate sa cunoastem tipul de piele pe care-l avem si caracteristicile lui.
Testarea unui produs, precum si cunoasterea caracteristicilor pielii nu se face odata pentru totdeauna, caci natura epidermei se poate schimba in decursul anilor.
Vom prezenta unele produse cosmetice si auxiliare necesare ingrijirii igieno-cosmetice si conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca.
Cum trebuie aleasa o crema.
Varietatea cremelor ce se gasesc in magazine pune adesea in dilema cum- paratoarele, care comit uneori greseala de a alege o crema mai cunoscuta in public, fara a tine seama de natura tenului respectiv.
Unele persoane isi pun intrebarea de ce exista creme de zi si creme de noapte, de ce sint folosite creme cosmetice pentru fata si pentru corp, la ce foloseste laptele cosmetic etc. in cele ce urmeaza vom incerca sa raspundem la asemenea intrebari perfect justificate.
Corpul, fiind acoperit cu imbracaminte, nu este supus direct factorilor de mediu (agentilor externi) astfel ca un produs cosmetic pentru corp, are drept scop prevenirea deshidratarii pielii si pastrarea aciditatii normale. in acest scop se pot folosi creme simple pe baza de vaselina, lanolina, ceara sau laptele cosmetic, care se aplica masind corpul. in felul acesta se realizeaza si o activare a circulatiei sanguine.
Fata, fiind expusa direct factorilor externi, produsul cosmetic va trebui sa raspunda diferitelor necesitati: sa fie nutritiv, hidratant, protector, anti- solar. Varietatea cremelor este foarte mare, existind creme de demachiat, creme pentru machiaj, creme grase, creme vitaminate, creme hranitoare, creme de albire etc.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca o crema.
- sa fie inofensiva — adica sa nu contina substante iritante, vatamatoare.
- substantele active pe care le contine sa poata fi absorbite cu usurinta de piele.
- sa nu rincezeasca usor, caci devine iritanta si inroseste pielea.
- materiile prime ce le contine sa formeze o emulsie perfecta, pentru a patrunde mai bine in piele.
- sa formeze un strat protector in orice anotimp si sa aiba actiune emo- licenta.
O mentiune deosebita trebuie facuta pentru cremele folosite in timpul verii, care este bine sa fie neparfumate, caci anumite substante din compozitia parfumurilor pot provoca pigmentari inestetice ale pielii.
Rolul cremelor dupa scopul urmarii este de protectie, hranitoare, dema- chiante, calmante, medicamentoase etc.
Crema de protectie a pielii ne apara de actiunea substantelor chimice iritante sau caustice cu care venim in contact in timpul lucrului si totodata impotriva radiatiilor solare, a intemperiilor etc., intr-un cuvint impotriva factorilor externi nocivi pielii.
Cremele de curatire a pielii. Rolul lor este indicat in cadrul produselor demachiante.
Creme hranitoare — nutritive — folosite in scopul de a restabili stratul acid al pielii.
Cremele emoliente — pentru fata si maini.
Cremele vitaminate sint creme nutritive, a caror actiune se datoreaza prin- cipiilor activi folositi (vitaminele) care actioneaza in profunzime.
Creme medicamentoase — calmante-racoritoare — care, prin constitutia lor fizica, sint mai mult creme-medicamente, data fiind actiunea lor de comba- tere a unor mincarimi sau iritatii ale pielii.
in aceeasi categorie mai intra: cremele epitelizante, pe care le aplicam dea- supra unor iritatii si rani ale pielii, pentru a crea o pelicula protectoare.
cremele cheratolitice folosite in scopul combaterii unor ingrosari ale pielii la coate, degete sau contra bataturilor; cremele anliinflamaloare pentru comba- terea sau reducerea unor inflamatii ale pielii.
Sa nu confundam cremele medicinale cu produsele de infrumusetare. Exista tulburari ale pielii care necesita un tratament medical cu creme unguente con- tinind substante medicamentoase. Acestea se aplica pe piele la indicatia medi- cului pentru un timp limitat, ele neputind fi deci considerate ca produse de infrumusetare. Aplicarea lor timp indelungat, poate avea consecinte negative asupra pielii (dilatarea vaselor capilare, ingrosarea pielii sau chiar accidente alergice).
Tipuri de creme dupa timpul de folosire.
Cremele de zi. Acestea nu trebuie sa fie complet absorbite de piele, ele creind o izolare — o bariera — intre piele si factorii externi agresivi.
Cremele de noapte sint creme hranitoare — regeneratoare. in timpul noptii, fata nemaifiind supusa factorilor externi-agresivi, muschii fetei fiind in destindere, permit ca substantele active din crema sa actioneze in profun- zime.
Important la aceste creme nu sint atit excipientii grasi folositi, cit prin- cipii activi care trebuie sa actioneze in vederea regenerarii pielii. Crema de noapte o putem folosi si dimineata, daca avem timpul necesar sa o pastram pe fata cel putin o ora.
JVa orice crema este buna pentru orisicine! in alegerea cremei trebuie sa tinem seama de natura tenului si de structura pielii, respectiv de cantitatea de grasime pe care o produc glandele sebacee, deoarece intre tenul uscat si cel gras exista numeroase stari intermediare. in functie de gradul de grasime sau uscaciune si de gradul de deshidratare a pielii, vom alege o crema continind mai multe sau mai putine grasimi.
Crema pentru tenul gras, folosita pe un ten uscat, poate duce la formarea de riduri.
Produsele demachiante pot fi emulsii de curatat fata denumite si „lapte de toaleta¹¹ sau „lapte de frumusete¹¹, creme demachiante (care nu contin apa) sau uleiuri.
Rolul demachiantului este acela de a indeparta de pe suprafata pielii urmele de produse folosite la machiaj ca fondul de ten, pudra, fardul pentru obraz etc., precum si impuritatile care s-au depus in cursul zilei, iar dimineata sa curete fata de secretiile din cursul noptii, ramase pe suprafata pielii.
Laptele dcmachiant curata pielea in profunzime, nu accentueaza uscaciu- nea pielii, nu o irita si nu-i modifica aciditatea. Urmele de dcmachiant se re- comanda sa fie indepartate prin folosirea de lotiuni tonice.
Ce proprietati se cer unui bun demachiant ? — sa nu fie alcalin, pentru a nu neutraliza si distruge stratul acid al pielii.
- sa nu fie astringent.
- sa se intinda cu usurinta pe piele si sa fie emolient.
In compozitia de machi antelor nu trebuie sa intre nici un fel de substante astringente sau caustice, care ar putea dauna pielii. De asemenea nu se reco- manda parfumarea acestora si nici introducerea in formula de concentratii pi ea mari de alcool.